Dünyanın en eski mesleklerinden olan Muhasebe mesleğinin, ülkemizde yasal hale geldiği tarih, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası’nın Resmi Gazete’de yayınlandığı 13 Haziran 1989’dur.
Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler üzerinde Maliye Bakanlığı’nın, Bağımsız Denetçilerde Kamu Gözetimi Kurumu’nun vesayeti su götürmez bir gerçektir.
Geçen 34 yıl boyunca mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenen, Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayan, devletin e-dönüşüm sürecinin en değerli paydaşı olan, çağın teknolojik hızına ayak uyduran bu güzide camia, maalesef hep fedakarlık istenen, en makul istekleri bile reddedilen bir kesim haline gelmiş ve getirilmiştir.
Bugün sorunlar yumağı olmuş, karşılığı olmayan angaryalara boğdurulmuş, muhatap bulamayan, bulduğunda kaale alınmayan, mesleği icra edenlerin mutsuz ve ümitsiz olduğu bir meslektir “Mali Müşavirlik” mesleği. Mali Müşavirler olarak hepimizce malum olan ve mağdur olduğumuz hususları burada sıralamaya kalksak, sayfalar yetersiz kalır. Amacımız bizlerce malum olan hususların kamuoyuna, siyasilere ve bürokrasiye duyurulması noktasında ortak hareket alanları oluşturmaktır. Bu camia, “Muhasebe günü” , “Mali Müşavirlik günü” konusunda bile ortak hareket edememektedir.
Tamamen siyasi amaç güdülerek bazı yöneticilerin dayatması ile 1 Mart Muhasebeciler Günü ve 1-7 Mart Muhasebe haftası kutlanması kararı, bu mesleği vergiyle özdeşleştirmekte, Vergi Haftası ile iç içe geçmekte ve onun gölgesinde kalmaktadır.
Dünyanın birçok ülkesinde 10 Kasım “Uluslararası Muhasebeciler Günü” olarak kutlanmaktadır. 10 Kasım Uluslararası Muhasebeciler Günü ülkemizin toplumsal tarihine uygun düşmemektedir. Dolayısıyla 10 Kasım tarihi uygun bir kutlama günü değildir.
TÜRMOB Yönetim Kurulu’nda bulunan 4 arkadaşımızın gündeme getirdiği “13. Haziran Mali Müşavirlik Günü” teklifi, tamamen siyasi amaç güdülerek, mesleğin böyle bir gündemi yok gerekçesi ile reddedilmiştir.
Diğer meslek gruplarına baktığımızda, Meslek mensuplarına ait günlerde hem o mesleğin önemi, hem de o meslek mensuplarının sorunları konularında farkındalık amaçlanır ve etkinliklerle kamuoyu oluşturulur.
Biz Mali Müşavirlerin de, Mesleğin önemini vurgulayacakları, sorunları karşısında farkındalık oluşturacakları ve çeşitli etkinliklerle kamuoyuna mesaj verecekleri gün, vergi haftasının gölgesinde kalan 1 Mart Muhasebeciler Günü değil, Mesleğin ve Meslektaşın kanuni kimliliğinin tescillendiği 13. Haziran gününün “Mali Müşavirler” günü olmasıdır.
Bir farkındalık oluşturarak, 13. Haziran gününün “Mali Müşavirler Günü” olarak kutlanması konusunda hep birlikte hareket etmeyi davet ediyoruz.
Bütün bu noktaların eşliğinde, Meslek kanunumuzun kabul edilişinin sene-i devriyesinde günümüzün kutlu olmasını, bu vesileyle mesleği icra eden ve meslek ile meslektaş sorunlarını yaşayıp algılayabilen, bununla birlikte bu sorunlara vesayeten değil fiili olarak çözüm getirebilecek bir yönetim anlayışının en kısa zamanda Türmob ve odalarda hakim olmasını temenni ediyoruz.
Meslekte Birlik Grubu
MALİ MÜŞAVİRLER GÜNÜ KUTLU OLSUN
Bir yanıt bırakın